Behandelplan; Fingers crossed

Het is woensdag 17 juni 2020. De dag dat wij de uitslagen van alle onderzoeken en mijn behandelplan te horen krijgen. Gelukkig hebben we de afspraak in de ochtend. We zijn zenuwachtig, maar ook opgelucht dat er eindelijk meer duidelijkheid komt.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: het type borstkanker dat ik heb noemen ze triple negatief, graad 3. Dit is een zeer agressieve vorm. Het kan dus heel goed zijn dat, toen ik er in februari voor het eerst was, er nog niet heel duidelijk iets te zien was en de tumor zich in de maanden daarna heel rap is gaan ontwikkelen. En zo begint de arts te vertellen hoe we dit gaan aanpakken.

Het hele pakket

Ze zegt het, dat ene waar ik zo bang voor ben en hoopte dat niet nodig was: ‘We gaan starten met chemotherapie, vier tot vijf maanden’. Toen werd ik wel even heel verdrietig, maar oké, weer herstellen en verder luisteren. ‘Daarna een operatie, borstsparend of borstamputatie’. Oké, ook dat erbij, borstsparend kan, dat zegt ze dus dat is positief. Een borstamputatie kunnen ze adviseren, maar daar ben je zelf altijd leidend in. Tot slot zegt de arts: ‘En de kans is groot dat je na de operatie nog bestraling gaat krijgen, ga daar maar gewoon vanuit’. Zo dat is nogal wat. Je hoopt zo dat ze het weg kunnen snijden en daarmee klaar, maar helaas…

‘We gaan ons eerst focussen op de chemo’, zegt de arts. ‘Volgende week heb je een gesprek met de oncoloog en zij gaat je dan meer informatie geven over hoe en wat.’ Daar weten we dus nu nog niet zoveel over. Na dat traject kom ik weer bij haar terug en gaat zij mij meer vertellen over de operatie.

Wat volgt er nu?

Er zijn een aantal afspraken die ingepland moeten worden:

 • een PET/CT-scan;
 • een gesprek met de oncoloog;
 • en het plaatsen van een ‘markertje’.

Dit laatste houdt in dat ze op de plek waar de tumor zit iets gaan plaatsen wat ongeveer zo groot is als een korrel hagelslag. De chemo kan bij dit type borstkanker heel effectief zijn, op 2/3 van het chemo-traject krijg ik weer een nieuwe MRI-scan. Hierop is bij 80% te zien dat de tumor heel erg geslonken is of zelfs helemaal weg is. Door het plaatsten van dit ‘markertje’ kunnen ze tijdens de operatie altijd zien waar de tumor precies gezeten heeft en zo dus het juiste stuk operatief kunnen verwijderen.

Oké, de afspraken zijn te overzien. Volgende week wordt dat allemaal gedaan en dan kunnen we gaan starten met de chemotherapie. Maar ja dan komt het…

Onze kinderwens… De chemotherapie tast de vruchtbaarheid aan. De kans dat de vruchtbaarheid na de chemotherapie terugkomt is aanwezig, maar garanderen kunnen ze het niet. Ze kunnen ons aanmelden bij het AMC om te gaan praten over het invriezen van de eicellen. Ja, dat willen we heel graag. Ook daar moet je helaas over nadenken als je op deze leeftijd dit traject in gaat, maar gelukkig kan het. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden. Positief blijven denken!

Wil je weten hoe het traject over het invriezen van de eicellen is verlopen? Daarover vertel ik je binnenkort meer in mijn volgende blog.


18 reacties op ‘Behandelplan; Fingers crossed

 1. Hoi An,

  Bij deze wil ik je onwijs veel sterkte en beterschap wensen! Wat heb je je verhaal prachtig verwoord zeg, echt heel knap.

  Like

 2. Hee Annemijn,
  Ik ben hier even stil en sprakeloos van. Wat een heftige tijd, maar zo vol met kracht. Heel veel sterkte en met deze fibe komen jullie hieruit!

  Boy

  Like

 3. Hoi Annemino, ondanks alle ellende die nu op jouw/jullie pad komt, lees ik tussen de tegels door een mooie positieve instelling. Ik hoop voor je dat je die vast kan houden tijdens alle behandelingen. Heel veel sterkte, power, humor en afleiding gewenst op deze lange weg! 👊

  Like

 4. Wat ontroerend zeg. Zit het met een brok in m’n keel te lezen. Je gaat echt die een molen van emotie.. heel veel sterkte. We denken aan je. 🌹

  Like

 5. Hallo
  Annemijn

  Ik wil je heel veel sterkte wensen!
  Wat een verhaal!
  Ik vind je heel dapper hierover te schrijven
  Ik ken je via mijn dochter en zoon ( Guido en Claire)
  😘

  Like

 6. Lieve Annemijn, wat een stoere sterke meid hoor ik hier,.
  Goed dat je er zo positief in staat , dat gaat je helpen in zo’n rottijd.
  Fijn dat je zoveel mensen om je heen hebt die je bij staan. Ik wens jou alle kracht van de wereld en heel veel geluk 🍀

  Geliked door 1 persoon

 7. Lieve Annemijn,
  Ik wens jullie heel erg veel sterkte de komende tijd, met wat er allemaal te gebeuren staat!
  Je bent een heel sterk persoon, dit kan jij overwinnen!
  Ik hou je website in de gaten!
  Lieve groet Rose.

  Geliked door 1 persoon

 8. Lieve Annemijn!
  Wat een indrukwekkende blog en wat kun jij
  ongelofelijk goed schrijven!!
  Wij wensen jou, Jur en je familie heel veel kracht
  en liefde toe! Hoe zwaar dit traject ook voor je zal zijn lieve Annemijn, wij geloven zeker dat jij dit
  gaat rocken, zoals je schrijft!!💪🏻💪🏻
  Dikke knuffel, Eric en Ingeborg.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s