Kuur nummer drie en vier van de chemopillen

Daar ben ik eindelijk weer. Het spijt me, haha. Ik voel me goed, dus dat is het niet geweest hoor. Ik heb er gewoon even een tijdje niet meer aan gedacht om een update te geven. Even een tijdje gewoon gefocust op mijzelf. En eigenlijk ging dat best wel prima. Ik ben inmiddels alweer klaar met kuur nummer vier van de chemopillen. Het gaat redelijk en zoals het er nu naar uitziet ga ik toch voor acht kuren in het plaats van zes kuren. Even omschakelen weer, maar het zijn maar twee kuren extra. Het is weleens waar weer zes weken extra, maar dat kan ik nog wel aan.

We proberen het gewoon nog

De kuren gaan goed nu weer goed. Toen ik weer begon met de eerste kuur nadat ik even een pauze had gehad vanwege de operatie, had ik wel een aantal voorwaarden. Achteraf gezien waren de eerste twee kuren me zwaarder gevallen dan dat ik zelf echt door had. Tuurlijk ik had wel wat bijwerkingen en die voelde niet altijd even prettig, maar het was echt goed te doen. Vond ik. Toen ik uiteindelijk een paar weken die verplichtte rust had merkte ik echt, ondanks dat ik geopereerd was, dat ik me zoveel beter voelde. Ik had geen last meer van dat brandende gevoel in mijn keel en maag, en ook had ik niet meer het idee dat ik hartkloppingen had (zo voelde het soms, uiteindelijk bleek dit gewoon mijn maag te zijn en niet mijn hart). Ach ja, ik ga snel van het ergste uit, haha.

Ik heb tegen mijn oncoloog gezegd: ‘Ik ga starten met kuur drie, alleen het moet wel echt beter gaan dan de eerste twee kuren, want anders stop ik er echt mee.’ Dit hadden we natuurlijk van tevoren al besproken, ik zou als natraject nog aan de chemopillen gaan, maar als dit niet goed ging dan zou ik er gewoon mee stoppen. Het is uiteindelijk preventief, dus ja. Ik voelde me gewoon zo’n stuk beter zonder die pillen dat ik me af begon te vragen waarom ik het nog zou doen. Na die plotselinge operatie had ik mezelf voorgenomen dat het wel een keertje goed was. Ik hoef mezelf niet langer te kwellen en mij ellendig te voelen. Ik heb er alles aan gedaan om kankervrij te worden en ik doe er nu ook alles aan om dat ook te blijven, maar het is een keertje goed.

Andere maagbeschermers

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan hoor, want ik weet dat ik het mezelf nooit zou vergeven als ik daar zou zitten en te horen zou krijgen dat de kanker terug is gekomen. Dan zou ik altijd denken: had ik die kuren van de chemopillen nou maar afgemaakt. Dus we gingen wel nog starten met kuur nummer drie, alleen nu wel met andere maagbeschermers erbij in de hoop dat dit dan zou helpen. Ik wilde namelijk niet zomaar opgeven en aangezien deze optie er dus nog was, vond ik het wel de moeite waard om dit te proberen.

Deze maagbeschermers creëren een beschermlaagje in mijn keel, dat is eigenlijk hetgeen wat deze maagbeschermer extra toevoegt. Aangezien ik zoveel pijn had ik mijn keel, wilde ze het nu proberen met deze beschermer. Deze maagbeschermer is een vloeibaar middel en neem ik vier keer per dag in, een halfuur voor het eten. Het is ontzettend vies, maar het allerbelangrijkste is uiteindelijk: het helpt!! Zolang ik mij rustig houd, heb ik niet meer zoveel last van mijn maag en keel. Ik ben erachter gekomen dat als ik me heel erg moet haasten voor iets, het dan heel erg opspeelt, als ik heel erg hoog in mijn ademhaling kom zeg maar. Ik kan jullie vertellen dat gebeurt nogal eens, want Jur en ik zijn niet zo goed in op tijd komen. Dus we leren nu ook gelijk dat we wat meer ons best moeten doen, zodat ik uiteindelijk niet ga stressen en moet haasten. Dat heeft nu helemaal geen zin.

Kuur nummer drie en vier

Dus ik ben weer begonnen met twee weken lang acht pillen op een dag in te nemen en dan een stopweekje te hebben. De maagbeschermers erbij helpen mij enorm. Er zitten alweer twee kuren in en afgelopen vrijdag ben ik begonnen met kuur nummer vijf. De eerste week van de pillen gaat altijd vlekkeloos, ik voel me dan nog goed en heb nog veel energie. Aan het einde van de tweede week begin ik te merken dat ik steeds was moeier wordt. Dan kom ik in mijn stopweek en voel ik mij al snel weer een stuk beter, eigenlijk voel ik me dan heel erg goed, ik zie er dan wel echt weer tegen op om te beginnen met de pillen. Ik noem het dan ook een stopweekje, want die week vliegt altijd voorbij.

Het blijft uiteindelijk zo dat ik twee drukke dagen kan hebben en dan de derde dag uitgeteld op de bank lig. Dat is fijn, maar ik moet misschien nog beter leren om mijn energie te verdelen, zodat ik geen één dag meer uitgeteld op de bank lig. Al gun ik mijzelf dat dagje bankhangen zo af en toe ook wel weer hoor.

Balans zoeken blijft moeilijk, ik had er tijdens de zware chemo’s al veel moeite mee en ik ben het wel iets meer gaan leren, maar het blijft lastig. Je wilt zo graag door en weer je leven oppakken. Niet meer te hoeven denken: oh ja, even rustig aan An want je kan dit nog niet hebben. Dan denk ik weleens ik ben 26, ik hoor vol energie te zitten. Maar ja, dat is even niet anders, die tijden gaan echt wel weer komen, dat weet ik ook.

Ik ben benieuwd

Vorige week vrijdag dus begonnen met kuur nummer vijf. Er is weer bloed afgenomen en mijn waardes zagen er heel goed uit, ook weleens leuk. Bloedprikken is overigens echt een ramp. Van chemotherapie worden je bloedvaten erg slecht. De bloedvaten worden erg dun en krijgen een harde rand, waardoor het erg lastig is om ze aan te prikken. Als je (zoals ik) al erg moeilijke bloedvaten had voor de chemotherapie, dan kan je wel raden dat het nu echt een drama is.

Ik ben zo benieuwd hoe de kuur zou zijn, want eerlijk is eerlijk, ook al gaat het goed ik zit er altijd tegen op om weer te moeten beginnen. Ik blijf toch telkens het gevoel hebben dat er een moment moet gaan komen dat ik me echt weer minder ga voelen… Of misschien blijft het wel zoals het nu is, ik weet het ook niet. Als ik de artsen moet geloven gaat het echt nog wel wat minder worden, ze zeggen altijd: ‘Na die acht kuren heb je echt wel weer een jasje uit gedaan hoor.’ Nou ja, dan wacht ik dat maar gewoon rustig af en hoop ik dat het wel mee gaat vallen.

Voor de operatie had ik natuurlijk twee kuren achter elkaar gehad. Nu, na de operatie, heb ik ook weer twee kuren achter elkaar gehad, dus ik voel me nog niet anders. Ik ga nu natuurlijk in een fase komen (als het goed is) dat ik alle kuren achter elkaar blijf nemen, dus wellicht dat ik me dan wel weer anders ga voelen. Dat ik wel weer vermoeider word, net wat ik zei, ik wacht gewoon rustig af. Alles stap voor stap. Volgende keer zou ik jullie weer even een update geven over hoe het nu gaat met de tissue expander. Ik zou deze keer niet zolang op me laten wachten!


2 reacties op ‘Kuur nummer drie en vier van de chemopillen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s